"Client-Server Architecture" bir "Ağ mimarisi"dir(Network Architecture),"Network Architecture" ağ üzerindeki cihazların bir birleri ile olan ilitişimlerini belirleyen mimari tasarımlardır denilebilir.
İstemci-Sunucu Mimarisi'nde  ağ üzerinde iki farklı role sahip cihazlar bulunur bunlar; Client(istemci) ve diğeri de Server(Sunucu)'dır. Bu mimaride istemci cihaz sunucu cihazdan izin verilen ölcülerde isteklerde bulunur ve sunucu cihaz da istemci cihaza ya isteğini karşılayacak cevabı gönderir ya da isteğin neden karşılanamadığını belirten bir cevap iletir, örneğin sunucuda var olmayan bir sayfa görüntülenmek istenirse sunucu 404 kodu ile istenen sayfanın bulunamadığını belirten bir sayfa çıktısı gönderecektir istemci cihaza.
Bir misal vermek gerekirse; chrome tarayıcı bu mimari ile çalışır, chrome tarayıcıyı açıp adres satırına bir web sitesinin url(mesela www.adres.net) adresini girip çalıştırdığınızda tarayıcı ilgili web sayfasını üzerinde bulunduran sunucuya girilen web sayfasının görüntülenmek istendiğini belirten bir istekte bulunur ve sunucu da chrome tarayıcıya bu web sayfasını görüntüleyebilmek için gerekli olan dosyaları yollar ve internek hızına bağlı olarak saniyeler içerisinde web sayfasına erişilmiş olur. Kısaca;
İstemci-Sunucu Mimarisi
Client-Server Architecture


Client-Server mimarisi sunucuya erişebilmek için araya yerleştirilen başka katman yazılımlarının olup olmamasına göre n katmanlı olarak adlandırılırlar. Mesela en temel mimari 2 katmanlı yapıdır bu yapıda(yukarıdaki diagramda da bu sözkonusu) istemci cihazlar doğrudan sunucuya erişebilmektedir, sunucuya erişebilmek için araya başka takmanlar(bu katmanlar bir çeşit uygulama yazılımlarıdır) yerleştirilir. Yüksek güvenlik sağlanan mimarilerde istemciler sunucuya doğrudan değil de bir başka katman üzerinden erişirler, tasarlanan modele göre 3, 4, 5 katmanlı tasarımlar olabilir, mesela bir web sitesinde arka tarafta bir veritabanı kullanılıyorsa client(istemciler)'lar bu veritabanına doğrudan erişemezler arada bulunan web uygulamas üzerinden dolaylı yollarla veritabanındaki verilere erişim sağlayabilirler.

Kısaca web ağı üzerindeki cihazların bir birleriyle anlaşabilmesi için bir takım mimariler geliştirilmiştir ve internet üzerinde bir sunucuda bulunan bir web sitesinin bir web sayfası görüntülenmek istendiğinde "Client-Server Architecture" mimarisi kullanılıyor ve web sayfası tarayıcı tarafından görüntüleniyor. Bunun dışında da mimari yaklaşımlar bulunmaktadır.
Web sayfalarının görüntülenebilmesi için istemci-sunucu arasında "HTTP" protokolü kullanılmaktadır,  bu da başka bir yazının konusu.